Press
Andreas Gefeller
Opening: vrijdag 24 november 2017 van 17 tot 21 uur.
Galerie Wouter van Leeuwen presenteert ‘The Backside of Light’, ‘The Japan Series’ & ‘Blank’ uit het oeuvre van Andreas Gefeller.
‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’, is misschien een sleets cliché, maar wel een cliché wat precies aangeeft waar het Andres Gefeller (Düsseldorf, 1970) om te doen is. Men bedoelt natuurlijk: gelukkig hebben we de foto’s nog, want daarmee is het echt gebeurd of waar. Maar wat als de camera waarmee een en ander werd vastgelegd minder objectief blijkt dan tot dusver werd aangenomen?
In zijn werk tast Gefeller de randen van het medium fotografie af en stuit daarbij op vragen over objectiviteit en vervreemding. Hij beweegt zich in het spanningsveld tussen natuur en verstedelijking, realiteit en fictie, orde en chaos. Daarin probeert Gefeller structuren en verbindingen te visualiseren op een manier die ons op het verkeerde been zet.
De ‘Japan Series’ ontstond uit het project ‘European Eyes on Japan’ waarvoor Europese fotografen werden uitgenodigd om in Japan te werken. Daar fotografeerde Gefeller van onderaf de bovengrondse elektriciteitsleidingen telkens vanuit 2 standpunten. In de beeldbewerking werden vervolgens de palen verwijderd en wat rest zijn kabels, transformatoren en isolatoren. Hierdoor ontbreken referentie- of oriëntatiepunten en ontstaat een verwarrend perspectief op vertrouwde omgevingselementen.
‘Blank’ ligt in lijn met de Japan Series. Gefeller richt hier zijn aandacht op iconen van verstedelijking: flats, parkeergarages, raffinaderijen en snelwegen. De nachtopnamen zijn gemaakt met lange sluitertijden en overbelicht. Normaal gesproken worden flitsers gebruikt om dingen zichtbaar te maken, maar niet bij Gefeller. Hij hanteert een extra lange sluitertijd om façades van gebouwen en installaties overmatig te belichten, zodat alleen witte vlakken en patronen resteren. Die vlakken zijn mooi afgezet tegen het enige vlak dat niet overbelicht raakte: de nacht. Met het vervreemdende, verstilde contour-effect becommentarieert Geffeler de snelheid van het moderne bestaan.
Met ‘The Backside of Light’ gaat Gefeller nog een stap verder. Hij speelt met de vervagende grenzen tussen virtualiteit en realiteit, natuurlijke en kunstmatige intelligentie. In deze serie ontbreken duidelijke referentiepunten. De werken tonen namelijk slechts een deel van de plant of waterpartij. Elk besef van schaal en grootte wordt geëlimineerd door de extreme scherpte-diepte en door bewust gebruik te maken van overbelichting ontstaan lege vlakken zonder details. Gefellers planten en de waterpartijen zien er dan ook kunstmatig uit, alsof het prototypes zijn die op een computer zijn gemaakt. Zo zaait Gefeller twijfel over het idee van de camera als objectief medium. Dat is de achterkant van het licht, The Backside of Light.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 24 november tot en met 6 januari 2018.
Selected works
Artist