skip to Main Content
Ron Galella

Ron Galella

Biography

My idea of a good picture is one that’s in focus and of a famous person doing something unfamous. Its being in the right place at the wrong time, that’s why my favorite photographer is Ron Galella.”
Andy Warhol, Andy Warhol’s Exposures, 1979.

[read more=”Read more” less=”Read less”]
In Galerie Wouter van Leeuwen zal vanaf eind november de eerste tentoonstelling in Nederland van paparazzi fotograaf Ron Galella (New York City, 1931) te zien zijn. De tentoonstelling bestaat uit honderd vintage zwartwitfoto’s door Galella gefotografeerd in de periode tussen 1960 en 1989. Ron Galella is de grootste paparazzi fotograaf van Amerika, werd door het tijdschrift Newsweek tot “paparazzo extra-ordinaire” benoemd en werd voor de rechter gesleept wegens het stalken van Jackie Onassis. Jackie voelde zich op een gegeven moment zo opgejaagd door Galella dat hij door de rechter een verbod kreeg opgelegd om dichter dan 8 meter bij haar in de buurt te komen. Desondanks maakte deze godfather van de paparazzi cultuur zijn meest bijzondere foto’s juist van grote afstand. Onscherp en korrelig zien we Jackie O. verwilderd in de lens kijken, terwijl haar natuurlijke elegantie behouden blijft.

Ron Galella verliet in 1955 de United States Air Force en struinde vanaf dat moment, gewapend met een Nikon camera, de straten van New York, Hollywood en Las Vegas af, op zoek naar de rich and famous, die hem in de loop van de tijd zouden bewonderen, haten, met water besproeien (zoals Brigitte Bardot deed) of, zoals Marlon Brando, hem een kaakslag zouden geven in Chinatown, New York.

Afwerende handen naar de camera, boze of wegkijkende gezichten, negerende blikken of zelfs een handgemeen, worden in Galella’s foto’s afgewisseld met argeloosheid, complete verrassing, bewuste poses of juist volkomen ontspannen gedrag. Ieder lijkt op zijn of haar manier om te gaan met de enige camera waar men eigenlijk liever niet in kijkt. Galella zelf werd vanwege zijn “Jackie-tracking” aanvankelijk een gevreesd fenomeen, maar uiteindelijk een “celebrity who shot celebrities”. Ron Galella is steeds bereid om tot het uiterste te gaan om beroemdheden op een onbewaakt ogenblik te spotten. Zijn tactieken waren berucht en werden uiteindelijk beroemd. Galella is er als één van de weinige celebrity watchers in geslaagd om zelf een ster te worden. Ron Galella bezit het talent om sterren op hun meest menselijke moment vast te leggen. De rauwe werkelijkheid van zijn foto’s maakten van Jackie bijvoorbeeld juist een nog groter icoon dan ze al was.

Modeontwerper Tom Ford van Gucci groeide op met de beelden van Galella en werd er in zijn ontwerpen door geïnspireerd. De foto’s van Ron Galella hebben regelmatig dienst gedaan als blauwdrukken voor modereportages van Gucci. Tom Ford heeft er mede aan bijgedragen dat de gespannen verhouding tussen ster en paparazzo voor een belangrijk deel is veranderd in een vriendschappelijke relatie. Deze “paparazzi nieuwe stijl” worden zelfs uitgenodigd om backstage, op de set of tijdens een huwelijk “gecontroleerde” foto’s te komen maken.

In de galerie zijn unieke snapshots te zien, natuurlijk van Jackie O, maar ook van Frank Sinatra, Elvis Presley, Andy Warhol, Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Farrah Fawcett, Robert Redford, Sophia Loren, Raquel Welch, Jack Nicholson en veel, veel meer opgejaagde vips.[/read]

Selected Works

Back To Top
×Close search
Search